Covid-19: We’re continuing to adapt working practices within our factory, read our full statement

Glass and Glazing Federation HQ

Joinery delivered

  • Reception desk
  • Slatted wall panelling
  • Kitchen
  • Break out points
  • Qubewall®
  • Washroom cubicles

Client

Glass & Glazing Federation

M/C

square metre

Architect

Archer architects

Timeframe

From design to completion: 6 months

The Glass and Glazing Federation represents companies both in the UK and internationally, who make, supply or fit, glass and glazing products. Prior to its move to a new larger headquarters building on Rushworth Street in Southwark, we worked with fit-out and refurbishment specialists, square metre to deliver numerous bespoke joinery elements for the building’s interior refurbishment.

As part of the project, we created break-out points, a new kitchen, washrooms plus a new reception desk, all finished using beech effect high pressure laminate (HPL) and all carefully crafted to highlight the natural tones and textures of the wood to deliver a high quality finish.

We installed bespoke slatted wall panelling in the corridors, reception area and kitchen, all manufactured in the same beech effect HPL to create a sense of cohesion between different areas of the building. The vertical slatted panelling in the corridors was installed up to the full height of just one wall and halfway across the ceiling for an attractive finish which complements the traditional herringbone style flooring.

In the reception area, where the vertical slatted panelling continues, we incorporated concealed storage behind the panels as well as an inset and backlit GFF logo. While the reception desk was also manufactured from beech wood for the main, the front face was created using dark wood vertical slats to provide a contrast against the lighter beech.

In the kitchen, we designed and installed cupboards featuring the same vertical slat panel design to create a distinctive 3D effect. The countertop was manufactured in HI-MACS® solid surface material in a light green shade and also runs directly underneath the wall-mounted cupboards above. Back-painted glass splashbacks complete the high specification kitchen area.

The HPL wall panelling produces different effects depending on how it’s installed. In addition to the vertical slats, we used larger pieces of beech effect HPL in different sizes, each with soft rounded edges, which were overlaid flat to create a focal point within the kitchen area. Similarly large pieces of beech HPL each with a soft curve to the right hand edge, were layered on top of each other, creating an attractive wave effect design for the opposite kitchen wall.

Our innovative Qubewall® storage system provides an effective and space-saving storage solution for the federation. Finished in white high pressure laminate, the Qubewall design was customised to offer full height, floor-to-ceiling cupboards, with some also fitted with key locks for added security. The flush front design of the system creates a stylish and sleek façade, making it as aesthetically pleasing as it is practical.

Our partner company, Washroom Washroom also worked with us on this project, installing new washrooms on all levels of the building. The team installed its Alto full height flush fascia toilet cubicles to create a virtually seamless façade. The cubicle doors and pilasters were fitted with DDA compliant stainless steel locks and signage and were all faced in beech effect high pressure laminate to reflect the rest of the building’s newly refreshed interior.

More projects

See all projects

© 2020 Cre8 Joinery Solutions. Cre8 Joinery Solutions is a trading style of Washroom Joinery LLP.

Registered in England OC 325 205. VAT No: 919 3091 17. Registered Address: Units 1-10 Hill Farm, Epping Lane, Abridge, Essex RM4 1TU.