Covid-19: We’re continuing to adapt working practices within our factory, read our full statement
Cupboards - Queen Victoria Street

Queen Victoria Street

Joinery delivered

  • Feature wall panelling including living moss sections
  • Tea and coffee points
  • Library storage system
  • Ceiling features
  • Bench seating area

Client

Dechert LLP

M/C

Artemis Interiors

Architect

Artemis Interiors

Timeframe

8 weeks

Feature wall panelling including living moss sections - Queen Victoria Street
Library storage system - Queen Victoria Street
Cupboards - Queen Victoria Street
Feature wall panelling including living moss sections - Queen Victoria Street

This project involved refreshing the office space for a global law firm, with the new interior designed to reflect the forward-looking nature of the company. The 12,000 sq ft of office space is situated on the lower ground floor of the imposingly large office building on Queen Victoria Street close to the City of London and was fully remodelled and reimagined for modern office staff as part of the Cat B refurb by Artemis Interiors, working both as the architect and main contractor and supported by our team.

Being all on one floor, it was important for the office to have distinct zones where staff could work, research, meet and discuss ideas with colleagues or relax and eat together. Working alongside Artemis, over the course of eight weeks our team completed the installation of the tea points plus the library and research areas.

The statement feature wall panelling in the library and backing onto the staff kitchen and dining area is one of the most eye-catching aspects of the project. Its bold blue and yellow chevron design, which combines sections of living moss with Zingana wood veneer which boosts an attractive linear grain to create a unique finish. The different finishes provide more depth and the vibrant colours encourage positivity and creativity among office staff, creating an inspiring workspace.

The preserved moss which makes up the living wall sections of the statement wall panelling adds a vibrant green into the mix as well as a different texture which complements the smooth woodgrain perfectly but it’s also an excellent example of biophilic design.

The basic principle behind this type of design is that as people we function between when there’s a connection to nature, in the middle of a large office building in the middle of a city, including real plants and greenery can have a positive impact on staff wellbeing and productivity by cleansing the air as well as creating an area of calm for staff to enjoy some downtime during the working day. The sections of real preserved bun moss we installed for this project are ideal because not only do they look fantastic, but there’s also no need for future maintenance, the moss will quite simply look after itself.

As part of the project, we also manufactured and installed various tea and coffee points throughout the office space for staff rest breaks. Each area features a solid surface work surface which we created with integrated waste bins to keep the space clean and clutter free. They’re not just functional spaces thanks to the additional of decorative under panels and upstands which we manufactured using a mix of Zingana wood veneer and unique 3D ceramic tiles – adding texture as another layer to the rich design.

The library and research area of the office was devised by the client to provide space to store important documents as well as ensuring staff had a quiet work area away from the general noise of the open-plan desk space. Here we created stylish fitted shelving which runs across the entire wall, providing plenty of space to be filled with relevant industry research materials, with the bold blue wall behind the white shelves making a design feature out of something practical.

We also worked closely with Artemis to create the bespoke ceiling rafts which add layered finishes to the main tea point and library. We used the same angular lines and vibrant shades of blue and yellow as the statement feature wall to bring the different elements of the design together. The ceiling rafts also continue downwards to provide a simple yet effective vertical break between the quiet library area and the main office space, while ensuring it was still part of the main office.

More projects

See all projects

© 2021 Cre8 Joinery Solutions. Cre8 Joinery Solutions is a trading style of Washroom Joinery LLP.

Registered in England OC 325 205. VAT No: 919 3091 17. Registered Address: Units 1-10 Hill Farm, Epping Lane, Abridge, Essex RM4 1TU.